20 Ocak 2021 Çarşamba

Tost Ekmeği

Ticari maya kullanılan bir tarif yazacağım. Ekşi mayadan olan reçeteyi instagram hesabında paylaşmıştım, normal mayayla da tarif isteyenler olmuştu. Tost kalıbının ölçüsü standart. Küçük dilim tost ekmeği için, kalıp 10x10x30. Şuraya kalıp için bir link bırakayım https://www.cafemarkt.com/tost-ekmek-tavalari , ama siz yine de araştırın isterseniz. 

Ekmeği diğer ekmeklerden daha yumuşak yapan şey, süt ve biraz sıvıyağ. Ben zeytin yağı kullanıyorum. Tarif sade bir hamur, siz içine bazı tohumlar ve çekirdekler atabilirsiniz. Atacaklarınızın toplamı 1 su bardağını geçmesin. Hamur kolay, isterseniz elinizde de yoğurabilirsiniz. Elinizde yaparsanız, en az 8-10 dakika yoğurmanızı öneririm. İlk önce "bulk" yani, bütün olarak bir beze şeklinde 1 saat mayalanacak. Mayalanmalarda her zaman hamurun üzerini kapatın, kurumasın. Eğer streçleyecekseniz, mutlaka hamurun üzerini unlayın , streç yapışmasın. İlk mayalanmadan sonra, hamuru 20x30 dikdörtgen olarak açın ve kısa kenardan rulo haline getirip kalıba yerleştirin. Kalıbınızı biraz katı yağ ile yağlarsanız garanti olur. Kalıbı yağlarken tereyağı kullanırsanız, dışı biraz daha güzel bir renk alır.

Hamuru kalıba yerleştirdikten sonra bir saat daha mayalandırın. Fırınınızı 220 derecede ısıtın. Kalıbı fırına atın ve sıcaklığı 200 dereceye düşürün. 40 dakika sonra ekmeğinizi kalıptan çıkartın ve 5 dakika daha kalıpsız olarak pişirin.



Ekmek piştikten sonra hemen kalıbından çıkartın ve bir telin üzerinde soğumaya bırakın.

650 g un

250 g su

250 g süt

25 g yaş maya

8 g süt

Yaş mayanızı, iki avucunuzun arasında ovaladığınızda dağılıyor olması gerekir, bu taze olduğunu gösterir. Eğer cam macunu gibi hamur oluyorsa, mutlaka su veya sütün içine eriterek kullanın, tazeyse direk olarak unun içine ufalayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder