Crumble: Parçalamak, ufalamak, ufalanmak (yazar
tarafından redhouse ingilizce-türkçe sözlükten alınmıştır)
Krambıl kullanmak, tıpkı bir yaka iğnesi
takar gibi yapılan tatlıyı süslemek demek. Temel olarak kırıntı yapmanın
tarifini öğrenince, üzerine serpiştirdiğiniz malzemenin adını alacak onlarca
crumble yaratmanız mümkün (elmalı crumble, orman meyveli crumble, ayvalı ve
çilekli crumble, bal kabaklı crumble v.s v.s). Krambıl tek başına değil,
üzerine serpiştirdiğiniz tatlı ile anılacak bir aksesuar aslında. Siz anladınız
ne demek istediğimi daha fazla uzatmayalım. Şimdi krambılımızı hazırlayalım:
Gerekli malzemeler:
200 g. un
200 g. toz şeker
100 g. tereyağı (küçük
küpçükler halinde doğranmış ve soğuk olmalı)
50 g. toz badem*
5 adet havanda dövülerek un-ufak
edilmiş bisküvi.*
Bütün malzemeyi bir kaba koyun. Şimdi
karıştıracaksınız. Ama karıştırırken, elle hamur yoğurma hareketini yapmanız
gerekmiyor. Avuçlarınızı bu malzemeyle doldurup, sanki ellerinizi ısıtmak
istiyormuş gibi birbirine sürtmeniz yeterli. yani yoğurma hareketi yapmadan parmakları kullanmalısınız. Bu arada, ellerinizin arasında
kalan malzeme yavaş yavaş birbirine karışacak. Küp küp kestiğiniz yağlar iyice
dağılana kadar bu işeme devam edin.ya da artık çoğu hamarat kadının mutfağında
bulunan mutfak robotu veya rondo tarzı bir makineye bütün malzemeyi atın.birkaç
saniye çevirin. elde ettiğimiz malzeme avucumda sıkıştırdığımda bir araya gelmeli
fakat kolayca dağılmalı. İşte crumble hamurunuz bu...
*olanlar keyfe bağlı koymasanız da olur veya
başka şeyler de olabilir. un toz şeker tereyağı asıl malzemeler.
Şimdi Crumble İçin Birkaç Kullanım Örneği:
Frambuaz,
böğürtlen, çilek gibi meyvelerle crumble: Bu meyveleri önceden pişirmeniz gerekmiyor. Meyveleri pişireceğiniz
kaba 3-4 cm kalınlığında koyup üzerlerini crumble hamurunuzla kapatıp (meyveler
görünmesin, hamur kalınlığı da 2 cm’yi geçmesin. Hamuru koyduktan sonra
elinizle bastırıp düzeltmeyin, sıkıştırmayın), 190 derecede 15 dakika
pişirmeniz yeterli. “Bu kadar basit birşey bu kadar mı lezzetli olur”
diyeceksiniz. Hele bir de yanına vanilyalı dondurma ve daha önce yaptığınız o
güzel tahinli vanilya sosundan alırsanız yemeğe doyamazsınız. Farkındaysanız
meyveye şeker koymadık dolayısıyla şekeri çok az. Diyet yapıyorsanız bile
kendinizi tamamen tatlısız bırakıp mutsuz olmaya değmez.
Eğer elma,
armut, ayva gibi meyvelerle crumble yapacaksanız bunları küçük parçalar
halinde doğrayıp çok az şeker (6 adet orta boy meyveye 3 çorba kaşığı toz
şeker) ve yarım limon suyu ile biraz pişirmeniz gerekir. Meyve, şeker ve limon
suyu karışımında, şeker eriyip meyveler hafif suyunu salıp, tekrar çekince ortam
crumble yapmaya uygun hale gelmiş demektir. Bu meyvelerin içine tarçın, ceviz, kuru
üzüm de koyabilirsiniz. Hatta iyice ileri gidip, “madem yapıyorum tam olsun”
der masraftan kaçınmazsanız beyaz çikolata parçaları bile koyabilirsiniz (rendeleyerek).
Yaptığınız crumble hamurunun hepsini
kullanmazsanız, hava almayacak bir kapta buzdolabında epeyce muhafaza
edebilirsiniz (10 gün desem abartmış olmam). Böylece hiç olmayacak bir zamanda
‘canım tatlı bişeyler istedi’ diyenlere iki elma doğrayıp 25 dakikada güzel bir
tatlı sunabilirsiniz
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder