Sarı krema ,pastacı
kreması, krem patiseri hepsi aynı şey. Taze meyveli tartlar yaparken, milföyün
arasına, pasta yaparken, Profiterolün içine dolgu olarak kullanabileceğim çok
amaçlı bir krema. Vereceğim yapılış tekniği en pratik en kolay olanı, bu sonuca
da yansıyor. Sarı kremamın temelini süt ve yumurta sarısı oluşturuyor. Un veya nişasta
veya un ve nişastanın beraber kullanıldığı farklı tarifler
görebilirsiniz. Aslında temel olarak custard’lar sınıfına girebilir.1 litre süte
kullanılan yumurta sarısı minimum 8 adet olmalı. Sayı 16 ya kadar
çıkabilir. Tutucu nişastalı malzemem, eğer sadece un olacaksa 200 gr un yetiyor. Un
ve nişasta beraber kullanacaksam biraz daha sert bir kremam olur o zaman 1
litre süte 100 gr un 80 gr nişasta uygun. Şeker değişmiyor 1 litre sütü tatlı
hale getirmek için kullanmam gereken şeker miktarı 200 gr. Bu sütlü tatlılarda
da değişmiyor.(daha önceki supangle ve sakızlı muhallebide de oranlar
böyleydi). Vanilya her zaman kullanmam gereken bir malzeme.1 litre süte 1 paket
şekerli vanilin,2 tutam kristal vanilya, 1 bütün çubuk vanilya ve 3-4 damla
likit vanilya özü yeterli. Vanilya hassas bir malzeme. Damla sakızı gibi;çok
koyarsam çok lezzetli olur dememek gerek fazlası acılaşmaya sebep oluyor. Tereyağı
parlaklık,kıvam ve tabii ki de lezzet olarak fazlasıyla şey katıyor.1 lt süte
80 gr tereyağı yeterli. Ama tereyağını kremamı ocaktan aldıktan sonra içinde eriteceğim
ve daha parlak pürüzsüz bir yapı oluşacak. Kremam buzdolabında 2-3 saat soğuyup
biraz sertleşmeli. Sertleşen kremamı kullanmadan önce mikserle biraz çırparsam
çok daha harika pırıl pırıl pürüzsüz bir dokusu oluyor.
Gerekli malzemeler:
1 kg süt
200 gr toz şeker
1 paket toz vanilya(bunun
yerine eğer varsa 2 damla sıvı vanilya veya 1 adet çubuk vanilya da
kullanabilirsiniz.)
12 adet yumurta sarısı
200gr un (veya 100 gr un+80 gr mısır nişastası veya 90 g mısır nişastası)
80 gr tereyağı
Yapılışına gelince;
Sütü vanilyayla beraber ocağa
koyup kaynamaya bırakın. Yumurta sarılarıyla toz şekeri mikserle 1-2 dakika
çırpın. Miksere ihtiyacınız yok, elde telle çırpmak yeterli. Çok fazla kabartmak değil, daha ziyade biraz beyazlaşması ve şekerlerin hafif
erimesi yeterli. (Bu arada ufak bir püf noktası: yumurta sarısı ile toz şekeri
bir araya koyduktan sonra hemen çırpmaya başlamalısınız, aksi taktirde yumurta
sarıları, şekerle kristalize olmaya başlıyor ve bu zerreler daha sonra çok zor
eriyor. Küçük kavuniçi parçacıklar şeklinde kalıyor. hiç hoş değil) Yumurta sarılı
şekerli karışıma unumu(veya un,nişasta)ekleyip tamamen birbirine yediriyorum. Elimde
macun gibi yoğun bir malzeme var. Bu arada ısınmış sütümden 2-3 kepçe yumurtalı
karışıma ekleyip daha akışkan ve ılık olmasını sağlıyorum. Bu şekilde ocaktaki
kaynayan sütümle yumurtalı karışım birbirine karışmaya hazır. Kaynamakta olan
sütüme yumurtalı karışımı ekliyorum ve ocakta karıştırmayı hiç bırakmadan
pişiriyorum. Gittikçe yoğunlaşacak. Birkaç hava kabarcığı görünce ocaktan alıp
tereyağımı ekliyor içinde eriterek kremama yediriyorum. Oda sıcaklığına gelene
kadar arada bir karıştırarak soğutuyorum üzerini srteç filmle kapatarak
buzdolabına atıyorum. En az 2-3 saat beklemeli. Kullanmadan önce mikserle biraz
çırparak parlak ve pürüzsüz olmasını sağlamalıyım ama çok çırparsam sulandırıp
fazla yumuşatabilirsiniz dikkat..
http://tr.wikipedia.org/wiki/Vanilya
muhtesem
YanıtlaSilDeğil mi ?....Kolay teknik, harika sonuç
YanıtlaSilMerhaba Ozge Hanim, pastaci kremasini dun ilk defa tartolet dolgusunda kullandim, cok lezzetli oldu. Cok tesekkur ederim verdiginiz tarifler icin. Sizin de dediginiz gibi bu tatlari evde yapmak istiyorum, hem daha lezzetli hem katkisiz..
YanıtlaSilÖzge hanım merhaba, bu kremayı çikolatalı yapmak istediğimizde içerisine bir miktar erimiş çikolata eklersek kıvamında bozulma olurmu
YanıtlaSilÖzge hanım, emeğinize sağlık. Severek takip ediyoruz... Çikolatalı versiyonuda mükemmel sonuç veriyor.. http://www.cikolatalitarifler.com/tarif/cikolatali-pasta-kremasi/
YanıtlaSiladresteki tarifi birde sizin yorumlamanızı rica ederim