Şekersiz derken tabi ki içine
yapay tatlandırıcılar konarak yapılan tatlılardan bahsetmiyorum. burada önemli
olan doğal halleriyle tatlı olan ürünlerin şekerinden faydalanmak. benim tatlı
yaparken en çok tercih ettiğim elma çeşidi tartışmasız golden elma. piştikçe
tatlılaşan suyu bol çok çabuk püre olmayan harika bir yapısı var. vereceğim
bütün tatlı (şekerli veya şekersiz) tariflerinde kullanacağımız elma hep golden
olacak. sadece tart tatin yaparken uzun süre pişeceğinden biraz daha sert bir
yapısı olan kırmızı starking elmayı tercih edebilirim.
Hurma şekersiz tatlılar
yaparken çok kullandığım ürünlerden biri.3 adet hurmanın günlük birçok vitamin
ve mineral ihtiyacını karşıladığı söyleniyor. muz, üzüm ve siyah erik
çeşitlerini de kullanacağız.
Mevsimi kısa süren ve piyasaya
çıkar çıkmaz her gün yemezsem mutsuz olduğum TEK meyve ise açık ara incir.. az
sonra harika bir şekersiz incirli tart ve şekersiz muzlu pay tarifleri gelecek.
agave şurubu, hurma şurubu gibi malzemelere de ihtiyacımız olacak. doğal halleriyle
tatlı olan bu ve buna benzer şuruplar artık hemen hemen bütün büyük marketlerde
hatta bazı aktarlarda satılıyor.
Daha önce de bahsettiğim gibi
işlenmiş şeker olmadan yaptığımız tatlılar şeker kullanarak yaptıklarımızdan
biraz daha mat görüntülü olacak çünkü şekerin parlatmada, kabartmada kimyasal
yapısından dolayı önemli etkileri var. daha doğrusu alıştığımız için
önemsiyoruz.
Her ikisi için de aynı tart
hamurunu kullanacağız. ortalama 26 cm’lik bir tart kalıbı iyidir. kalıbımı eğer
riske girmek istemiyorsam önceden katı yağla yağlayıp unlayarak
başlayacağım. arkasından katı yağımla unu ve öğütülmüş keçiboynuzunu tereyağı
ile harmanlayarak başlayacağız. daha sonra diğer malzemeleri ekleyecek ve
yumuşak bir hamur yoğuracağız. hamuru 10-15 dakika dinlendirip(kurumaması için
streç filme sarmalıyım)
Şekersiz tart hamuru için
300 gr un
60 gr öğütülmüş keçiboynuzu
175 gr tereyağı
1 yumurta
3 çorba kaşığı su
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder