22 Aralık 2013 Pazar
Siyah erikli şekersiz tart
Tezgahlarda en çok görünen meyvelerden biri siyah erik. Görüntü mükemmel, Dr. Ayşegül Çoruhlu arkadaşımın söylediği gibi, mor meyve ve sebzeler antioksidan deposu. Tartı yapmaya başlarken, şekersiz yapmaya niyetlenmemiştim aslında, ama madem sağlıklı bir başlangıç yaptım öyle devam edeyim dedim. Önceden herhangi bir işlem yapmadan, çiğ şekilde tartımda kullanabileceğim meyvelerden biri siyah erik. Ama bir şartla. Sayfada 2 tane fotoğraf görüyorsunuz; daha parlak görünen ve daha iyi pişmiş olan tartı üzerini alüminyum folyoyla sararak pişirdim. Böylece erikler kendi şekerleri ve kendi suları içinde pişme fırsatı buldular. Diğeri açık bir şekilde pişti. Eriklerin bütün suyu buhar olup uçtu, şeker meyvenin suyuyla beraber dışarı çıkamadığından parlak da olamadı. Bu şekilde çiğ olarak kullanıp, tartla beraber pişirebileceğim en şahane meyvelerden biri de taze incir -ki tarifi daha önce paylaşmıştım- bir diğeri de taze kayısı. Bu üç meyveyi taze olarak kullanabilirim ama, mutlaka tartın üzerini, meyvelerin kendi sularını ve şekerlerini salması için kapalı pişirmem gerekir. Peki meyvenin bu suyu tart hamurumu bozmayacak mı ? diye soracak olanlara hemen cevap veriyorum; hayır, çünkü; meyvelerle tart hamurumun arasına, azıcık irmik serpiştireceğim böylece meyveler kendi sularında pişerken, irmik de fazla suyu alacak ve arada ince bir dolgu tabakası yaratacak.
1 Cup (hadi sizin için bardak diyelim) tam buğday unu (yoksa normal un)
3 çorba kaşığı öğütülmüş keçiboynuzu
1 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı pekmez
100 gr tereyağı (soğuk)
1 tutam tarçın
1çay kaşığı vanilya
Bütün malzemeyi mutfak robotuna koyup güzelce çekin. 20 cm' lik altı çıkabilen bir tart kalıbı kullanın. Ben 2 tane minik kalıp kullandım. Tart hamuru biraz kırılgan bir yapı oluyor. Ben tart hamurunu doğrudan kalıpların içinde yaydım. Hamurun üzerine ince bir tabaka irmik serpiştirdim. Erikleri 2 kaşık bal biraz limon suyuna buladım ve tart kalıbıma irmiklerin üzerine yaydım. Kalıpların üzerini alüminyum folyo ile kapattım. 200 derecedeki fırında 30-35 dakika piştiler. Çıkartıp kağıdı açtığınızda meyveler yumuşak ama suluysa telaşlanmayın. Dışarıda 5-10 dakika bekleyip ılınırken o suyu çekecek. Ilık yiyin. Eğer olmuşken tam olsun derseniz, hamuruna 3 çorba kaşığı pekmez yerine yarım çay bardağı toz şeker koyun. erikleri de bala değil 3-4 çorba kaşığı şekere bulayın ve aynen devam edin.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder