22 Ocak 2014 Çarşamba

Meyveli şarlot pasta



Bir çok farklı meyve püresiyle yapılabilir. ben frambuaz püresiyle yapmıştım. Donuk frambuazları çözdürünce zaten fazlasıyla suyunu salıyor, bu suyuyla beraber mutfak robotunda çekince oluyor size frambuaz püre. Püreyi yaparken, ekstra şeker koymanıza gerek yok, çünkü zaten tarifte onu tatlandıracak kadar şeker var. Elma, armut, ayva, taze kayısı gibi meyveler kullanacaksanız, önceden limon suyuyla biraz sotelemek veya hafif haşlamak doğru olabilir. Yani bize gereken, ölçülü miktar kadar herhangi bir meyvenin şeker katılmamış püresi.

100 gr labne peyniri
80 gr toz şeker
3 yumurta sarısı
******
100 gr krema
40 gr toz şeker
******
300 gr frambuaz püre
50 gr toz şeker
15 gr nişasta (buğday veya mısır)
4 yaprak jelatin
Yapacağımız meyve püreli karışım 3 farklı kısımdan oluşacak, onun için malzemeleri de kendi içinde gruplandırdım. Sponge olarak kedi dili kullandım. Tabi ki kedi dillerini de kendim yaptım.(bkz.kedi dili no2) Kedi dillerini de elma suyuyla ıslatarak kullandım. Renksiz ve şeffaf olduğu için elma suyunu tercih ettim ama siz isterseniz filtre kahve veya sadece şekerli su da kullanabilirsiniz. Süt dışında aklınıza yatan her türlü şeyle kedi dillerini ıslatabilirsiniz.
İlk iş, yaprak jelatinleri- tamamen suyun içinde kalacakları şekilde-soğuk suyun içinde yumuşamaya
bırakıyoruz. Bir tavanın içine, meyve püresini  ve 50 gr toz şekeri koyun ve kaynamaya bırakın. Nişastayı biraz suyla yumuşatın ve kaynamakta olan pürenin içine dökün şeffaf ve parlak bir pelte kıvamına gelene kadar bir kaç dakika kaynatın. Kenara alın, yumuşayan jelatinlerin suyunu süzün, içinde 1 çorba kaşığı su bırakın ve ister ocakta, ister mikro dalgada eritin. Her iki durumda da kaynatmamaya özen gösterin, kaynayan jelatin aktivasyon özelliğini kaybedebilir. Eriyen jelatini de meyve peltesinin içine döküp karıştırın.
2. kısım bain-marie de yumurta sarısı ve toz şekerleri çırparak başlayacak. Ocağın üzerine, içinde 3-4 parmak su olan bir tencere koyun, tencerenin içine suya değmeyecek  şekilde başka bir kap oturtun. Yumurta sarılarıyla 80 gr toz şekeri çırpmaya başlayın. Şekerler eriyip, karışım yoğun ve uçuk sarı renk alana kadar çırpın. Alttaki tencerenin buharına dikkat edin, eğer kabınız çok ısınırsa yumurtalar gereğinden fazla sertleşip pişebilir. Yumurtalar kabarıp, rengi açılınca kabınızı kenara alın ve içinde labne peynirinizi güzelce eritin.
Son olarak krema ve 2 çorba kaşığı toz şekeri güzelce çırparak kabartacağız. kremam mutlaka soğuk olmalı ki kabarsın. Şimdi bu üç malzeme bir araya gelecek. Yumurta sarılı ve peynirli karışımı, önce meyve püresiyle karıştırın. En son, çırpılmış kremayı ekleyin bu eklemeler sırasında çok hızlı çırpma hareketleri yerine, telle yavaşça karıştırma yaparsanız, karışım daha kabarık ve köpüklü kalır. Pastayı, bir kalıbın içinde inşa edeceğiz. Tabana ıslattığım kedi dillerinden 1 kat yayacağım. (kedi dili sıvıyı çok hızlı içine çeker ve çok kabuk yumuşar, dikkat edin. Arzu ederseniz, kedi dillerini kuru olarak tabana yerleştirin, boşlukları ufak parçalarla tamamlayın üzerine bir kaşıkla veya fırçayla sıvınız dökün. Ya da kedi dili yerine, basit bir pandispanya da kullanabilirsiniz.) Tabanın üzerine 1-1,5 cm kalınlığında kremadan döküp, 2. katı aynı şekilde döşeyin. Buzdolabına, soğuyup sertleşmeye bırakın. Kalıptan, ince bir bıçak yardımıyla sıyırarak çıkartabilirsiniz. Kalıbı hafifçe ısıtıp çok kolaylıkla çıkartmak da mümkün.Taze meyvelerle üzerini süsleyebilirsiniz. serin, ferah, hafif

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder