6 Ocak 2014 Pazartesi

Tereyağı



Tereyağı yapmak, hakikaten çok kolay da yağı yapacak kaymağı toparlamak biraz zor oluyor. Yani kullandığınız yoğurtların kaymaklarını, kaynattığınız çiğ sütlerin kaymaklarını cam bir kavanoza toparlamanız gerekli. Daha önce İnebolu pazarından bahsetmiştim. Oradan aldığımız çiğ sütlerden kaynatınca epeyce kaymak çıkıyor. Ne kadar kaymak, o kadar yağ. Deneme için ben kavanozun dibine ancak 2 parmak kadar kaymak biriktirdim, araya biraz süt yoğurt kaçabilir önemi yok. Kavanozun kapağını kapatıp çalkalamaya başlayın, yorulunca bırakın bir tur atın devam edin. Çalkaladıkça kavanozda yağ parçacıkları oluşmaya başladığını göreceksiniz. Ne kadar çok çalkalarsanız o kadar yağ birikir. sıvı kısım azalıp yağ parçaları çoğalınca tel süzgeç ile yağ parçalarının ayranından ayrılması için süzün. Kalan yağları buzlu suyun içinde yıkamanız ve yoğurur gibi yapıp bir araya getirmeniz gerekli. 2-3 kaba buzlu su hazırlayın, birinden çıkartın diğer temiz olanda bir kez daha yıkayın, su temiz kalana kadar yağınızı yıkamalısınız.
Tereyağı yaptınız, tebrikler.
Aranızda, ilk olmasından dolayı bir bağ oluşabilir, aldırmayın. Bir de, güzel bir ekmek pişirin kendinize, kendi yaptığınız tereyağınızla ekmeğinizi afiyetle yiyin.
Çok uzun dayanmaz, dayanıklılığı biraz artırmak için deniz tuzu ekleyebilirsiniz. Ben iyi yapılmış tereyağını nerede bulsam aldığım için dayansın diye parçalara ayırıp derin dondurucuya koyuyorum.


Tamam küçük olabilir ama, ben yaptım sonuçta. Bu ilk denemeydi, bundan sonrakini daha bol kaymakla yaptım, yaklaşık 150 gr kadar tereyağım oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder