22 Aralık 2014 Pazartesi

Croissant/Kruvasan


Hadi hayırlısı, nasıl anlatacağımı bilmiyorum ama bir başlayayım bakalım. Ben epeyce ayrıntılı anlattığımı düşünüyorum ama bazı tariflerde öyle sorular geliyor ki ben bile şaşırıyorum. Bir de tabii ben bazen fazla hızlı düşündüğümden, ufak hatalar yapıyorum doğrusu. Ne zamandır aklımda ama öncesinde bazı şeyleri açıklığa kavuşturalım ; az yağlı kruvasan diye bir şey yok. Milföy ve kruvasan hamurlarının neredeyse yarısı yağdan oluşur. Laminalı, yani katmanlı hamur denmesinin sebebi; hamurun, hamur ve yağ tabakalarından oluşmasıdır. Böylece piştiğinde, tel tel dökülen hamurlar oluşur. İlk bir kaç seferinde, büyük ihtimalle beklediğiniz sonuca ulaşamayacaksınız. Piyasada kruvasan ustası diye bir şey var. Yani sadece bu katmanlı hamurlarda ustalaşmış insanlar var. Dolayısıyla kolay olduğunu düşünmeyin, hayal kırklığı yaşamayın, hamurunuza küsmeyin. Bir kaç sefer sonra daha iyilerini yaparsınız.
500 gr un
125 gr su
125 gr süt
1 yumurta
20 gr yaş maya
70 gr toz şeker
50 gr tereyağı(yumuşak)
2 tutam tuz
-----------
250 gr tereyağı (hamurun içine bohça gibi koyup açmak için)
Su ve sütü birbirine karıştırın ve bu karışımın içinde yaş mayanızı eritin. 250 gr tereyağı dışında kalan diğer bütün malzemeleri de bu karışımın içine ekleyin ve hamurunuzu 8-10 dakika kadar yoğurun. Elde veya hamur yoğurma makinesinde olabilir. Yumuşak ama yapışık ve cıvık olmayan bir hamurunuz olacak. Hamuru yeteri kadar yoğurduktan sonra, tezgahın üzerini unlayın ve unlu tezgaha hamurunuzu koyun. Hamuru toparlarken çok ufak undan faydalanabilirsiniz. Hamurun üzerini de hafifçe unlayın ve üzerini streç filmle ve bir bezle örtün. Çok sıkıştırmayın, hamur kabaracak.
Hamurun içine koyacağınız yağınız soğuk ve yumuşak olmalı. Bunun için buzdolabından çıkarttığınız yağı biraz yumuşatıp ezmeniz, yoğurmanız gerekecek, ama eritmeyin. Hamurunuzla yağınız, aynı anda açılacak, yani birbirlerine yakın sertlikte olmalılar. Eğer yağınız çok sert olursa, hamuru keser, parçalar. Çok yumuşak olursa da gerekli yağ katmanı oluşmaz.

foto1 yağın hamura yerleşmesi
Hamur mayalandıktan sonra, artık şekilleri fotoğraflardan takip edebilirsiniz. Hamurun kenarlarından kulaklar çıkartıp ortadaki kalın kısma yağ bloğunuzu yerleştirin. Kulakları, yağın üzerine, bohça gibi katlayın, böylece yağ bloğu tam olarak hamurun içinde kalacak.
Önce, merdanenizi bohçanın tam ortasına vurarak inceltin, yuvarlama işini daha sonra başlatın. Önce yağlı hamuru vurarak inceltin. 1 cm kalınlığında açın ve mümkün olduğu kadar dikdörtgen yapmaya çalışın ve foto2 de gördüğünüz 1.sıradaki ilk katlamayı yapın. Yani hamurunuzu 3e katlıyorsunuz. Hamuru streç filme sarın en az 1 saat buzdolabında dinlendirin. Katlarken bütün kenarlar üst üste gelmeli gerekirse biraz çekiştirin.
foto2 turlar (hamur katlamaları)
Hamurunuzu 2. tur için, tekrar 1 cm kalınlığında açın ve aynı katlamayı yapın. Tekrar 1 saat buzdolabında dinlendirin. Eğer açarken, yağ dışarı çıkıp hamurunuz patlar veya yırtılırsa o kısımları un ile mühürleyip devam edin, baştan söyledim moral bozmak yok.
3. tur için aynı fotoğraftaki 2. sırayı yapacaksınız. Yani bu sefer hamuru 4e katlıyorsunuz.
Hamurunuzu kullanmadan önce mutlaka en az 1 saat daha dinlendirin.
Hamurunuzu 1/2 cm kalınlığında açın,15 cm'lik şeritler halinde kesin. Bu şeritleri üçgenlere ayırın ve üçgeni tabanından başlayarak sarın.
İşlenmiş parçalar fırına girmeden önce en az 1 saat tekrar mayalanmalı güzelce kabarmalı. Üzerine yumurta sarısı sürün ve 190 derecede üzerleri güzelce renk alana kadar 35-40 dakika pişirin.

5 yorum:

  1. Bugune kadar yaptigim tariflerde pistikten sonra gormem gereken katlari tam anlamiyla goremedim ve piserken de muhakkak icindeki yag siziyor/eriyor disina akiyor. Bunlarin sebebi ne olabilir sizce?

    YanıtlaSil
  2. Yağınız yumuşaksa ve gereğinden fazla katlama yaparsanız katları kaybedersiniz.2 maksimum 3 katlama yeterli. Yağın sızması normal, onu sorun etmeyin. Dinlendirmeleri derin dondurucuda yapmayı deneyin. Amaç yağı hep katı tutmak böylece hamura karışmasını engellersiniz.


    YanıtlaSil
  3. Merhaba Özge Hanım,
    Sanırım sizi şaşırtan soruyu ben sordum.burada tekrar edeyim sorumu diğer izleyicilerinizde belki merak edebilir.Yağsız demiyorum ama daha az yağlı bir kruvasan mümkünmü?diye sormuştum.siz ne kadar ayrıntılı anlattığınızı söylüyorsanız bende aynı derecede ayrıntılı sorduğumu sanıyordum.yani çoğu tarifte kalorisini düşürmek amacıyla yağ oranlarıyla oynayabiliyoruz bazen başarılı sonuçlarda alıyoruz ve bunu mutfağında denemeyen insan yoktur diye düşünüyorum.siz neden bu kadar şaşırdınız?ama bazı tarifler vardırki gram değişiklik yapamayız buda onlardan biriyse bunu bu şekilde öğrenmek isterdim sizden.yazının başını okuyunca sanki sorulmaması gereken birşey sormuş gibi hissettim.sonuçta chef olan sizsiniz bende en doğrusu neyse onu öğrenmek için size sordum zaten.

    YanıtlaSil
  4. Fatime hanım siz beni yanlış anlamışsınız. Sadece siz değilsiniz zaten ayrıntı soran. Ben ayrıntılı anlattığımı zannederken sizlerden gelen sorularla daha "ne çok ayrıntı var" a şaşırıyorum. Benim gelen sorulardan ve bunları yanıtlamaktan en ufak bir sıkıntı duymadığımı siz de gayet iyi biliyorsunuz, bu benim için bir zevk.

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil