Amerikan polisiye film veya dizilerinin vazgeçilmez aksesuarlarından kahvenin değişilmez partneri donat. Aynı tarife Almanlar berliner diyor. İçi kayısı marmeladıyla dolu olanları yemeye doyamıyorum ben. Kızartarak yapılan bir tarif ama çok kızgın olmayan yağa attığınızda dış kabuğu hemen sertleşiyor ve bu yüzden de çok fazla yağ emmiyor içine. Zaten doğru ısı derecesindeki yağda kızarması en fazla 3-4 dakika sürüyor.
175 gr süt (mayayı eritmek için sütünüz ılık olmalı. İdeali 35-40 derece arası)
50 gr margarin(Oda
sıcaklığında yumuşamış olmalı)
40 gr toz şeker
25 gr yaş maya
2 yumurta
Unu büyükçe bir kaba boşaltın
ve ortasında küçük bir krater açın; içine mayayı, sıcak sütün yarısını ve toz
şekerin yarısını koyun, elinizle mayayı sütte eritin ve bu maya karışımının
üzerine çok az un serpin evin en sıcak köşesinde mayanın kabarması için 10
dakika kadar bekletin. Mayanın üzerine serptiğiniz un tabakasında çatlaklar
oluşup aralarından maya kabarınca şeker ve sütün kalanını, yumurtaları ve margarini
ilave edip yoğurmaya başlayın. Önceleri biraz yapışkan ve cıvık olana hamurunuz
yoğurdukça toparlanıp, yoğurduğunuz kaba veya tezgaha yapışmamaya başlayınca hamurunuz oldu
demektir. Eğer varsa bu yoğurma işlemini, hamur yoğurma makinasında da yapabilirsiniz. Şimdi hamuru yoğurduğunuz
bu kabı sıvı yağla biraz yağlayıp hamuru kaba koyun ve üzerini önce temiz bir
bezle örtüp streç filmle kapatın, film yoksa kabı bir naylon poşete
sarabilirsiniz. Hamuru yine evinizin en sıcak yerinde hamur ilk halinin 2 katı
şişene kadar mayalandırın. Bu işlem için size saat, dakika vermek isterim ama
işlem tamamen ortamın ısısına bağlı. Ama sanırım her durumda 1 saate yakın
mayalanması gerekir. Hamurunuz yeteri kadar mayalanınca, hamurunuzu unlu tezgahın üzerine yerleştirin ve 1,5 parmak kalınlığında açın .8-10 cm çapında bir
kalıpla veya bardak da kullanabilirsiniz, yuvarlaklar halinde kesin. Yapışmamaları
için dibini hafifçe unladığınız bir tepsiye yuvarlaklarınızı dizin. Kızartmadan
önce tekrar üzerine bir bez örtüp 15 dakika bekleyin. Yağınızı çok kızgın yapmayın (bunun için de ideal ısı 170 derece), parçalar dibe batmadan hemen kızarmaya başlamalı ama, çok hızlı renk almamalı. Parçaları yağa atınca 1dakika kadar bekleyip hemen çevirin. Sık sık çevirerek kızartın. Donatlarınızı her tarafları açık
kahverengi renk olana kadar kızartın. Kızaran donatlarınızı kağıt havlu üzerine
çıkartın. Biraz yağı süzülen donatlarınızı toz şekere bulayın. Eğer isterseniz
toz şekeri tarçınla da karıştırabilirsiniz.
Aslında donatları sade yemek
de çok keyifli ama, içini arzu ettiğiniz bir marmelatla veya daha sonra tarifini
vereceğim sarı kremayla doldurabilirsiniz veya birlikte benmari usulü
erittiğiniz 100 gr bitter çikolata 50 gr tereyağı karışımına batırıp çikolata
donunca afiyetle yiyebilirsiniz, ama tabi eğer çikolataya batıracaksanız önceden
şekere bulamaya gerek yok. İçini marmelat sıkmak isteseniz, bir sıkma torbası
şart. Torbanın en ince ucunu donatınızın kenarından batırıp istediğiniz marmelatla
doldurabilirsiniz. Donat yapabiliyor olmak bana çok havalı gelmiştir yapın
bakalım siz de kendinizi havalı hissedecek misiniz..
25 gr süt çok az değil mi?
YanıtlaSiliyi ki varsınız..büyük hata. düzelttim :)
YanıtlaSil