Tart ve Kiş Hamuru Çeşitlemeleri
Daha önce birkaç hassas
noktadan bahsetmiştim. Bugün bu noktaları göz önünde bulundurarak yapacağımız 3
tane farklı tart ve kiş hamuru tarifi veriyorum. Büyük bölümü un ve katı yağdan
oluşan hamurum için çok genel bir oran söylemek mümkün. Yani 500 gr un ile 300
gr katı yağ (tereyağı veya margarin oranı değiştirmiyor) kuru ve nemli malzeme
oranı olarak bana yumuşak, ağızda dağılan ideal bir hamur için en temel yapıyı
oluşturur.Bundan sonra lezzet, kıvam ve tutuculuk için gereken diğer malzemeler
işin içine girer. Daha önce de bahsettiğim gibi yumurta akı veya su daha sağlam
daha kolay işleyebileceğim bir hamur elde etmemi sağlıyordu.Vereceğim 3 tarifin her biri farklı doku ve yapıda olacak. Bu
farklılık hamurun piştikten sonraki haline de yansıyacak.1. tarifte yumurta akı
ve su olmayacak yani hamur açarken işlerken biraz daha sıkıntılı olmakla
beraber yerken en ağızda dağılan (sanki un kurabiyesi gibi) bir yapıda olacak. 2.tarif
bütün yumurta kullanacağımız biraz daha sağlam biraz daha kıtır.3. tarif (tuzlu
kiş hamuru) en sağlam en kolay en kıtır hamur olacak.
Tart hamuru 1
500 gr un
300 gr tereyağı
3 çorba kaşığı toz şeker
1 yumurta sarısı
Tart hamuru 2
500 gr un
275 gr tereyağı
1 bütün yumurta
2 çorba kaşığı su
3 çorba kaşığı toz şeker
Kiş hamuru
200 gr un
50 gr patates nişastası
3 yumurta sarısı
1/3 su bardağı su
1 çay kaşığı tuz
150 gr tereyağı
Kurabiye ve tart hamuruyla
ilgili daha önceden yazdıklarımda, tarifim aksini söylemiyorsa ilk yapmam
gereken şey soğuk katı yağımla(küp küp doğramak kolaylık sağlar)unu (kiş tarifi
için un ve nişasta beraber) parmak uçlarımı kullanarak birbirine harmanlamaktı. (Bu işi isterseniz, mutfak robotunda veya rondo/blender tarzı bıçaklı bir makineyle de yapabilirsiniz). Bu
tariflerde de işe o şekilde başlıyor;katı yağım ve unun birbirine iyice
harmanlandıktan sonra kalan diğer malzemeleri ekleyerek yoğuruyorum.
Eminim şunu sormak
isteyeceksiniz. Kakaolu yapmak istersem ne yapmalıyım?.Bu soru birçok tarif için
sorulabilir cevabım hep aynı olacaktır. Kakao una nazaran daha kuvvetli daha çok
sertleştiren bir malzeme, tariften bir miktar unu çıkartıp yerine kakao koyacağınız
zaman çıkarttığınız undan biraz daha az kakao eklemenizde fayda var. 30 gr un
çıkartıyorsam ekleyeceğim kakao 15-20 gr’ı geçmemeli ..mersi
Tatlı tart yaparken
kullanacağım tart hamurunu çok da şekerli yapmama gerek yok. İçini dolduracağım
malzemeler büyük ihtimalle zaten fazlasıyla tatlı olacak. Servis ederken üzerine
pudra şekeri elemek isteyebilirim veya vanilyalı dondurmayla servis etmek
isteyebilirim vs..
Ozge hanim, tart hamurunu pastaci kremasi ve meyveleri koymadan once, firinda sadece hamuru mu pisirecegiz?
YanıtlaSilTarat kalıbınıza hamuru 3-4 mm kalınlığında yayın ve buzdolabında 20 dakika bekletin. Hamuru çatalla bir kaç yerinden delin ve 180 derecede hamur tamamen pişene kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Hamurun pişirme sırasında küçülmemesi için hamuru yoğurduktan sonra ve kalıba yaydıktan sonraki bekletmeler çok önemli. Yine de hamurun tabanına yağlı kağıt koyup kuru fasulye veya nohutlarla ağırlık yapabilirsiniz. Soğuduktan sonra istediğiniz krema ve meyvelerle dolgu yapıp tartınızı oluşturabilirsiniz.
YanıtlaSilCok tesekkur ederim ilginiz icin.
Sil