Vanilya aslında minik poşetlerde satılan
beyaz toz halinden çok farklı bir baharat. Bizim bildiğimiz beyaz toz vanilya
ile gerçek vanilya arasındaki fark; şekerle, hammaddesi olan şeker pancarı
arasındaki fark gibidir. Vanilya aslında bir ağaçtır; meyvesi de içinde siyah
incecik kum gibi zerrecikler olan koyu kahverengi çubuklardır. Bazı büyük
aktarlarda, doğal ürünler satan çarşılarda, çubuk vanilya bulabilirsiniz. Tek
tek satılır. Aslında çok ucuz bir malzeme değil maalesef. Fakat bazı tariflerde
(bu sosta olduğu gibi) hem görüntü hem tat olarak çubuk vanilya çok daha iyi gidiyor.
Biraz paraya kıyıp 4-5 çubuk vanilyayı evde bulundurabilirsiniz. Yalnız
kurumaması için streç filmle iyice sararak hiç hava almayacak şekilde
saklamalısınız.
Gerekli malzemeler:
500 g. süt
6 yumurta sarısı (beyazlarını
atmayın, çikolata parçalı ve iç fıstıklı beze tarifi....az sonra)
100 g. toz şeker
1 adet çubuk vanilya
1 türk kahvesi fincanı tahin.
Hazırlaması:
Çubuk vanilyayı uzunlamasına ortadan ikiye
bıçakla bölüp içindeki siyah zerrecikleri bıçağın keskin olmayan tarafıyla
kazımak suretiyle çıkartın. Bu sosu pişirirken kullanacağımız küçük bir
tencereye vanilya tanelerini koyun, sütü de içine ekleyin. vanilyalı sütü ocağa
koyun,ısınmaya bırakın.ayrı bir kapta yumurta sarılarıyla toz şekeri hafifçe
çırpın. bunu yaparken kendinizi fazla yormanız gerekmiyor.sadece şekerlerin
hafif yumuşaması yeterli.yumurtalı karışımı ocaktaki süte eklemek için sütün
kaynamasını beklememekte fayda var.süt ısınınca yavaş yavaş yumurtalı karışımı
ocaktaki süte boşaltın ve devamlı karıştırın.yapmamız gereken,sos kaynamadan 1
dakika önce ocaktan almak (!). Şimdi hayatınızda ilk defa gördüğünüzün bu sosun
1 dakika sonra kaynayacağını nasıl anlayacağınızı açıklıyorum: Sütün
oluşturduğu köpük yavaş yavaş dağılmaya başlamış, kıvamı çok hafif yoğunlaşmış,
tencerenin bir noktasından bir hava kabarcığı patlamış ama karışım henüz
kaynamamış olmalı.(bir Fransız şef tencerenin sapındaki tıkırtıyı dinleyin
diyor ama ben o kadar abrtmiyim diyorum) Sosumuz hazır. tahini ekleyin, oda sıcaklığına gelene
kadar aradabir karıştırarak soğutun.buzdolabına alın. Bütün tartların, crumble
çeşitlerinin yanında kullanabileceğiniz gibi
sadece dondurmanın üzerine dökerek bile kullanabilirsiniz.
Ayrıca tahinsiz vanilya sos (creme anglaise)
dondurmanın temel malzemesi olarak da kullanılabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder