1 lt krema
200 gr toz şeker
8 yaprak jelatin ( 25 gr toz jelatin)
200 gr bitter çikolata
1 paket vanilya ( veya 1 adet çubuk vanilya)
Başlarken ilk iş jelatinlerimi soğuk suya koyacağım. Yaprak kullanıyorsam jelatinler tamamen suya batsın yeter. Eğer toz kullanıyorsam toz jelatini kendi hacminin 3 misli suyla yumuşatmalıyım. Yani toz jelatinim bardakta 1 parmak kalınlığında gibiyse, üzerine 3 parmak su koymam gerekiyor. Bu şekilde jelatinleri yumuşamaya bırakıp, kremayı ve toz şekeri ocakta kaynamaya koyun. Aslında amaç şekerlerin erimesi yani fokur fokur kaynatmanız gerekmiyor. Dumanı çıkmaya başlasın, şekereler erisin yeterli. Kremam hazır olunca jelatinleri eklemem gerek. Yaprak jelatinlerin suyunu süzün, 1 çorba kaşığı suyla beraber ocakta eritin, kaynatmayın, erir erimez ocaktan alın. Yüksek ısılarda jelatin aktivasyonunu kaybedebilir. Toz kullandıysam, içine koyduğum suyun içinde epeyce şişmiş ve sertleşmiş olduklarını göreceğim. Mikrodalgada veya bain-mari usulü, içindeki jelatin sıvılaşana kadar eriteceğim. Erimiş jelatinleri de kremama ekliyorum. Eğer yukarıdaki fotoğraftaki gibi mermer desenli yapmak isterseniz kalıpları önce yarılarına kadar çikolatasız beyaz kremayla doldurun. Kalanın içine erimiş çikolatanızı atın. Çikolatanın parçacıklar şeklinde kalmadan homojen dağılması için telle çırpmanız gerekecek. Daha sonra kalıplara boşalttığınız beyazın üzerine ortada tek bir noktadan dökerek çikolatalı kremayla doldurun. Eğer hepsi aşağıdaki gibi sadece çikolatalı olsun isterseniz erimiş çikolatayı kremanızın hepsiyle karıştırıp kalıplara boşaltın. Hepsini sadece çikolatalı yapacaksanız 80 gr kadar daha çikolata ilave edebilirsiniz. Aslında çikolatanın miktarı sizin keyfinize kalmış rengini ve tadını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz; daha koyu renk, daha yoğun çikolata haliyle. Kalıplardan çıkartırken, kalıplarınızı sıcak suya batırıp çıkartmak en kolay yöntem.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder